Gårdens produkter

Om Nygran

Foto Pauline Guinet

Nygran ligger i Kolmårdens djupa skogar, bara en stenkast från Bråviken. En liten bäck, Pinneström, slingrar sig genom gården. Skogen skyddar från hårda havsvindar och mycket av den sandiga marken är exponerad mot söder: en bra början för den som vill odla.


Den lilla gården Nygran består av 9 ha skog och 3 ha öppen mark. Här odlar jag röd-, gul- och grönsaker, planterar en permakulturfruktträdgård med tusental tulpaner, sår persikor och kastanjer i skogsbrynen, plockar och torkar svamp, ympar äppelträd och sätter ned sticklingar i backen. Här är gårdens djur både källa till glädje, en del av växtföljden och en rätt på menyn efter att de har levt ett bra liv.

Jag försöker odla i harmoni med den omgivande naturen. I skogsbacken växer en mängd träd, buskar, marktäckande växter och svampar ihop och alla har sin funktion. Kan jag lära mig av det, odla olika växter ihop och producera både mer och bättre mat samtidigt som jorden blir bördigare? Vad krävs för att vilda medhjälpare som fåglar, humlor och bin, paddor och fladermöss ska trivas hos mig? Hur kan hönsen, kaninerna och ankorna bli en del av gårdens ekosystem?


Det är otroligt givande att experimentera och lära sig saker varje dag, ta hand om djuren och växterna, se gården utvecklas, träffa gamla och nya vänner som kommer på kortvarigt eller längre besök...


Välkommen till dig med!

Gårdens produkter

Gårdsbutik

Hemgjord marmelad, goda ägg från glada höns, smaksatt havssalt, giftfria jordgubbar och grönsaker i säsong samt granngårdarnas produkter såsom honung, flädersaft och glass.


Grönsakskasse

Boka din prenumeration på Nygrans grönsaker nu för leverans v 30-40, med start 27 juli 2023. Pris för 11 veckor från 210 kr/vecka. Anmäl intresse till christel@nygran.seSjälvplock i blomsterängarna

Från mitten av sommaren tills frosten kommer kan du plocka vackra buketter i Nygrans blomsterängar. Öppet varje lördag kl 12-16 under säsong.


Hemgjord marmelad

God marmelad och sylt gjord på egna bär, frukt och grönsaker odlade i permakulturträdgården och ekologiskt socker, utan tillsatser.